Gembloux / DEMOGO town hall


Gembloux / DEMOGO town hall

© Pietro Savorelli© Pietro Savorelli© Pietro Savorelli© Pietro Savorelli+ 25


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    9770 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2015


  • Photographs Photographs: Pietro Savorelli

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

    Manufacturers: Nordic standard Aurubis, FARAM Spa 1957


  • Principal architects:

    Alberto Mottola, Davide De Marchi, Simone Gobbo

© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli

Text description provided by the architects. Gembloux is a medieval city in Wallonia, which is characterized by the historical value of certain pre-existing buildings: the Belfry (bell tower classified as Unesco heritage), the Décanale church and the Maison du Bailly. The city council has decided, by joining the Europan competition, to initiate an urban renewal process based on the project for the new town hall.

© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli

We imagined an emblematic place in which to emphasize these symbols even more, using them as extensions of the project itself, focal points of the city, elements in which the new building is grafted. One of the fundamental themes has been the recomposition of the interactions between the park and the city: the park has become a space shared by the city and the town hall, while the new building becomes a theatrical setting to explore.

© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli

The new building fits into the irregular urban core of the Place de l’Hotel de Ville, creating a reconnection with the existing urban fabric, thus offering the possibility of devoting the entire south side to the Parc d’Epinal, a garden designed as an urban park linked to the city. The generating views on the Gembloux symbols fragment the new administrative center into smaller parts according to the urban scale while creating a functional program divided into several zones.

Floor plan
Floor plan

The new fragments, entirely covered with copper, settle and emerge from the irregular surface of the park following the variations in elevation and creating an articulated sequence of public spaces complementary to each other. By their juxtaposition, the volumes generate glass diaphragms, suspended voids in the relationship between the rooms, places of transition, movement and perception of the urban landscape.

© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli

It is an urban enrichment which uses the idea of ​​a new centrality capable of dialoguing, of supplementing, of revealing beyond itself the character of what surrounds it. A work that maintains the connection, even material, with the ancient voice of the city, establishing an interaction that changes slowly according to the different weather and light conditions of the constantly changing surrounding space.

© Pietro Savorelli
© Pietro Savorelli



Comments are closed.